Hoe laat je je elektrotoestellen langer meegaan en bespaar je energie?
Verhoog de duurzaamheid van je inbouwkoelkast
De koelkast is zonder twijfel het meest gebruikte toestel in je keuken en moet constant draaien om je voedingsproducten lekker vers te houden. Met een paar eenvoudige trucjes zorg je ervoor dat je koelkast efficiënt koelt en langer meegaat:

De ideale temperatuur behouden
Een duurzaam gebruik van je koelkast begint bij een efficiënte regeling van haar binnentemperatuur. Concreet moet je de temperatuur tussen de 2 en 5 graden houden. Een basisregel die ervoor zorgt dat je eten vers blijft en dat je niet te veel energie verbruikt.

De afdichtingsrubbers schoonmaken
Het kan allesbehalve kwaad om de afdichtingsrubbers van je inbouwkoelkast regelmatig schoon te maken. Zo vermijd je dat er lucht ontsnapt en blijft je koelkastdeur steeds perfect gesloten. Dit zijn de stappen van een efficiënte reiniging:
- Gebruik een zachte tandenborstel of een zachte doek
- Maak een schoonmaakoplossing met witte azijn en lauw water.
- Reinig het rubber met een zachte doek.
- Droog het rubber goed af zodat er geen vochtresten achterblijven.

Laat de voedselproducten afkoelen.
Ben je klaar met eten en wil je je gerechten in de koelkast zetten? Laat je eten eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Zo moet je koelcompressor minder hard draaien om je eten op de juiste temperatuur te krijgen.
De juiste plaats van je voedingsproducten
Door je voedingsproducten op de juiste plaats te zetten, zorg je voor een betere luchtcirculatie in je koelkast. Laat voldoende plaats tussen de producten voor een optimale circulatie van de koude lucht, en respecteer de temperatuurzones van je koelkast. De ideale plaats van je voedingsproducten in je koelkast:
- De vochtigste zone: Onderaan de koelkast, ideaal voor vers groente en fruit.
- De koelste zone: Boven de groentebak, waar de laagste temperatuur meestal tussen 0 en 4 °C ligt. De ideale plaats voor vlees en vis.
- De verszone: In het midden van de koelkast bedraagt de temperatuur 4 tot 6 °C. Hier bewaar je zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt.
- De gematigde zone: Bovenaan de koelkast, de ideale plaats om gekookt voedsel, patisserie en bereide gerechten te zetten en optimaal te bewaren. De temperatuur ligt er meestal tussen 6 en 10 °C.
Laat je koelkast regelmatig ontdooien
Kies voor een statische koelkast
Overweeg je een nieuw toestel aan te kopen, dan raden we aan om een koelkast met ‘statische’ koeling te kopen in plaats van een toestel met ‘geventileerde’ koeling. Waarom? Alhoewel koelkasten met geventileerde koeling sneller koelen en bederfelijke voedingsmiddelen langer goed houden, verbruiken ze veel meer energie. Met een statisch model daarentegen bespaar je energie en zorg je ervoor dat je toestel een stuk langer meegaat.
Verzorg je vaatwasser
Met een vaatwasser bespaar je niet alleen veel kostbare tijd, maar wordt je keuken ook een stuk hygiënischer. Hierbij enkele tips van onze èggo-adviseurs om hem langer te laten meegaan.

Regelmatige reiniging
Onze experts raden aan om het filter en de dichtingen van je vaatwasser regelmatig schoon te maken. Wil je dat je toestel optimaal werkt en lang meegaat, dan maak je het om de twee weken schoon.

Kies voor de ecomodus
De ecomodus is beter voor het milieu en verbruikt minder energie. Maar een milieuvriendelijk gebruik hangt ook af van de juiste vaatwastabletten. Kies dus voor goede vaatwastabletten die op de juiste manier uit elkaar vallen voor een efficiënte reiniging.
Vermijd automatisch drogen
Moet je snel naar je werk vertrekken maar wil je eerst je keukengerei opbergen? Automatisch drogen lijkt op het eerste gezicht de mirakeloplossing. Toch is dat niet helemaal juist. Automatisch drogen verbruikt meer energie en creëert extra belasting voor je vaatwasser. Je laat je servies dus het beste natuurlijk drogen, dus door de deur van je vaatwasmachine open te zetten en zo de lucht vrij te laten circuleren
Niet meer voorspoelen
Je servies voorspoelen is totaal overbodig! Spoel je je servies altijd eerst af voor je het in de vaatwasser steekt? Dat is absoluut niet nodig. Voorspoelen is niet alleen een vorm van waterverspilling, maar zorgt ook voor nutteloos energieverbruik. Inderdaad! Voor veel mensen is dit volledig nieuw, maar voorspoelen heeft geen enkele invloed op de efficiëntie van de programma’s van je vaatwasmachine.
Energie besparen
Door slim gebruik te maken van de uitgestelde start en de ecomodus van je vaatwasser, kun je je energiefactuur aanzienlijk doen dalen.
- Uitgestelde start: Laat je vaatwasser starten tijdens de daluren met lagere elektriciteitstarieven, dus ‘s nachts of in het weekend.
- Ecomodus: Deze programma’s beperken het water- en energieverbruik én maken je servies perfect schoon.
Onderhoud van je dampkap
Bij het onderhoud van de keuken denken we vaak niet aan de dampkap. Toch is deze essentieel om geurtjes en vocht te vermijden. Hierbij enkele eenvoudige tips om je afzuigkap makkelijk schoon te maken.
Maak het filter regelmatig schoon
Een schoon filter bevordert de goede werking van je dampkap. Daarom raden onze èggo-experts aan om het metalen filter elke twee maanden schoon te maken, zodat je toestel optimaal functioneert.
Vervang de carbonfilters
Naargelang het merk raden we aan om de carbonfilters elke twee tot zes maanden te vervangen. Door een juist onderhoud worden geurtjes perfect opgezogen en gaat je toestel langer mee.
We helpen je op duurzame en milieuvriendelijke wijze om te gaan met je keukenapparatuur
Bij èggo nemen we tal van vooruitstrevende initiatieven voor het milieu. Zo staan onze èggo-adviseurs paraat om je te helpen met duurzame en milieuvriendelijke tips.
Of anders gezegd: we leveren hoogstaande producten en helpen je deze zo goed mogelijk te gebruiken. Ontdek ons assortiment huishoudtoestellen en vind de toestellen die aansluiten op je behoeftes.